Menu

Articles & Blogs

Subtitle

Uppvärmning inför golf

Alla som tränar på en högre nivå vet hur grundläggande uppvärmning är för att minska slitningar på kroppen och för att kunna förebygga skador samt för att förbereda sig inför träningen. Uppvärmning innan man börjar sin golfrunda kan innebära ett väldigt lyckat pass samtidigt som det får dig att komma igång genom att öka din kroppstemperatur, öka din rörlighet samt öva lite lättare på tekniker.

 

Hur kan man värma upp inför golf?

 

För att öka kroppstemperaturen och komma igång kan man bland annat göra lite uppvärmningsövningar med hopprep, cykling eller lättare jogging. Dessa övningar syftar till att öka den reaktiva styrkan. Du kan göra övningarna i mellan fem och tio minuter, eller tills du känner att du börjar bli lite varmare.

 

För att göra kroppen mer rörlig, mer koordinerad och för att få bättre balans kan man göra rörlighetsövningar. Det kan till exempel vara stretching av olika slag eller att aktivera vissa muskler. Det är vanligt att golfspelare har problem med sina sätesmuskler, och en övning man kan göra för att värma upp dessa är att försöka spänna en sätesmuskel i tagen samtidigt som man står med fötterna parallellt med varandra. Du ska då kunna spänna en sätesmuskel åt gången. Att kunna göra det är ganska ovanligt, men om man klarar av det kan ens förutsättningar vid golfspelande förbättras väldigt mycket.

 

Du kan även göra andra typer av rörelseövningar och stegvis öka rörelsens intensitet. Du bör aldrig tvinga din kropp att göra en övning på ett sätt den inte är uppvärmd för, och du ska inte få ont när du gör dessa övningar. Se också till att göra motrörelser, exempelvis när du stretchar. Det är vanligt att göra tio repetitioner av stretchövningar, men det går så klart att själv bestämma över hur många som passar bäst för en själv.

 

När du har fått upp kroppstemperaturen och fått igång din rörlighet är det dags att börja göra lite mindre teknikövningar. Det kan till exempel vara att utföra en svingrörelse på ett långsamt sätt för att sedan efter ett tag göra den större och kraftigare. Även det här steget kommer vara avgörande för ditt faktiska spelresultat, så se till att värma upp noggrant.

Läs mer om uppvärmning golf

Go Back

Comment